Asansörlerde Covid-19 Tedbirleri

Asansörlerde Covid-19 Tedbirleri

Dünyada ilk Covid-19 vakası 1 Aralık 2019’da Çin’in Hubei bölgesinin başkenti olan Vuhan’da ortaya çıktı ve tüm dünyada büyük telaş uyandırdı. Kısa bir sürede ise tüm dünyayı etkisi altına aldı. Ülkemizde ise ilk olarak Covid-19 vakası 3 Eylül 2020 tarihinde görüldü ve Sağlık Bakanlığı tarafından 11 Martta açıklandı. Ülkemizdeki virüse bağlı ilk ölüm 15 Mart 2020’de gerçekleşti ve durumun ne kadar ciddi boyutta olduğunu bize gösterdi.

         Peki ya Covid-19 virüsünden korunmak için neler yapmalıyız. Sosyal mesafenin korunamadığı ortak kullanım alanı olan asansörlerde ne gibi önlemler almalıyız. Asansör yolcusu nominal ağırlığı 75 kg. olarak belirtilmiştir. Sektörün uyması gereken kabin alanları [TS EN 81-1+A3] ve [TS EN 81-20] standartlarında açıkça belirtilmiştir. 5 kişilik bir asansörde kullanılabilir kabin alanı minimum 0.98 m² (yaklaşık olarak 1m. X 1m.) ve 20 kişilik bir asansörde kabin alanı 3.13 m² olarak belirtilmiştir. Buradan görüleceği üzere insanlar arasında 1,5 metrelik fiziksel mesafeyi sağlamak mümkün görünmemektedir. Bu yüzden;

1-Zorunlu olmadıkça asansörü kullanmamalıyız. Merdivenleri tercih etmeliyiz.

2-Asansörlerin girişinde dezenfektan bulundurmalıyız ve asansöre biniş ve inişlerde dezenfektan kullanımına özen göstermeliyiz.

3-Asansöre binerken kesinlikle maskesiz binmemeliyiz ve asansörü sürekli havalandırmalıyız.

4-Asansörün kapısını açarken ve çağrı butonlarını kullanırken parmaklar ile direk temastan kaçınılmalı. Islak mendil, peçete vb. gibi temizlik ürünleri kullanmalıyız ve bunları kullandıktan sonra çöpe atmalıyız.

5-Kabin içerisinde duvarlara yaslanmaktan ve küpeşte kısmına tutunmaktan kaçınmalıyız.

6-Asansörleri kullanmamız gerektiği durumlarda kalabalık binmemeliyiz ve binen kişilerin ters yönde (sırt sırta) durması yönünde uyarı yazıları asmalıyız.

7-Asansörün kabin alanına ve taşıyacağı kişi sayısına kısıtlama getirmeliyiz ve insanların asansörün içinde duracağı yerleri işaretlemeliyiz. 320 kg ile 450 kg’lık kapasitelerde 2 kişi, 450kg üzeri ve 800 kg’lık kapasitelerde 3 kişi, 800 kg üzeri ve 1000 kg’lık kapasiteli asansörlerde 4 kişi, 1000 kg üzeri ve 1500 kg’lık kapasiteli asansörlerde 5 kişi, 1500 kg üzeri kapasitelerde, yolcular asansör kapasitesine uygun olarak kabine alınabilir.

8-Asansörlerin yüksek dokunuşlu ortak temas yüzeyleri olan düğmeler, tutma kolları sık sık sabunlu su ile ya da alkol bazlı dezenfektanlar ile temizlemeliyiz.

9-Maddi imkânlar çerçevesinde asansör butonları değiştirilebilir, ayak ucuyla basılacak büyüklükte, ayak hizasına buton yaptırılabilir ya da ses ile kayıt alabilen butonlardan takılabilir.

Salgın süresince hijyen kurallarının, virüsün malzeme türüne göre canlı kalma süresi göz önünde bulundurularak yapılması gerekir. Covid-19 damlacık yoluyla dışarıya yayıldığında yapıştığı malzemenin türüne göre canlı kalma süresinin değiştiğini biliyoruz. Bu süre birkaç saatten birkaç güne kadar değişiyor. Son araştırmalara göre virüs plastik yüzeylerde 5 gün, cam üzerinde 4 gün, çelik yüzeylerde 48 saat, alüminyum yüzeylerde 2 – 8 saat, ahşap yüzeylerde 4 gün, plastik eldivenlerde 8 saat canlılığını koruyor. Bu nedenle dezenfekte edilecek yüzey özelliğine göre dezenfeksiyon sıklığı belirlenebilir.

Aldığımız bütün önlemlere rağmen Covid-19 virüsü bize bulaşabilir. Farklı kişileri farklı şekillerde etkileyebilir. Enfekte kişilerin çoğu, hafif ila orta düzeyde semptomlar geliştirmekte ve hastaneye kaldırılmadan iyileşmektedir.

En yaygın semptomlar: Ateş, kuru öksürük, yorgunluk.

Daha seyrek görülen semptomlar: Ağrı ve sızı, boğaz ağrısı, ishal, konjunktivit (Göz küresini dıştan ve göz kapağını içten saran ince ve saydam bir doku olan konjunktivanın iltihaplanması), baş ağrısı, tat alma veya koku duyusunun kaybı, ciltte döküntü ya da el veya ayak parmaklarında renk değişimi.

Ciddi semptomlar: Solunum güçlüğü veya nefes darlığı, göğüs ağrısı veya göğüste baskı, konuşma veya hareket kaybı.

Ciddi semptomlar gösteriyorsanız derhal tıbbi yardım alın. Doktorunuzu veya sağlık tesisini ziyaret etmeden önce mutlaka telefonla arayın. Hafif semptomlar gösteren ve başka bir sağlık sorunu olmayan kişiler, tedavi sürecini evde geçirmelidir. Virüsle enfekte olan kişiler ortalama 5-6 gün içinde semptomları göstermeye başlar. Bununla birlikte, bu süre 14 günü bulabilir.

Binlerce insanımız Covid-19 virüsünden dolayı maalesef hayatını kaybetti ve binlercesi de hastanelerde yaşam mücadelesi vermekte. Virüs, hastalık bana bir şey olmaz demeye, şakaya gelmez. Bu hayatı bir kere yaşayacaksınız, en güzel ve en uzun şekilde yaşamanızı temenni ederim. Önleminizi alınız!

Bir Cevap Yazın

Hemen Ara