Asansörler, montaj firması tarafından piyasaya arz edilir ve ilgili belediye tarafından ruhsatlandırılır. Piyasaya arzı (kullanıma açılması) sırasında montaj firması tarafından AB uygunluk beyanı düzenlenir. AB uygunluk beyanı, montaj firmasının ben bu asansörü ilgili yönetmelikleri ve standartları baz alarak eksiksiz yaptım demesidir. AB uygunluk beyanında asansörün tipi kısmı bulunmaktadır ve bu kısımda binalara yapılan asansörlerin %99’u insan asansörü olarak görülmektedir.
6 Nisan 2019’da 30737 sayılı “Asansör İşletme ve Bakım Yönetmeliği” ve [TS EN 81-1+A3] & [TS EN 81-20/50/70] standartlarında asansörler ile eşya taşınamayacağına dair bir ibare bulunmamaktadır. Yük asansörleri, insan asansörlerinden farklıdır. Kabin içerisinde bulunduğu kata kayıt verme butonları bulunmaz, sadece katlardan çağrılır ve standardı da farklıdır.
Yük taşımasının yasaklanması hakkında kat malikleri kurulu/yönetim kurulunca alınmış bir karar varsa ve bu karar, karar defterine kaydedilerek formalite tamamlanmışsa karara uymak durumundasınız. Ama karar alınmamış ve keyfi bir uygulama söz konusu ise siz de diğer kat maliklerine sağlanan kolaylıklardan faydalanmalısınız. Bunun için yönetici ile görüşün ve karar alınıp alınmadığını sorgulayın.
Bize göre olması gereken; Kişinin asansöre zarar vermemek şartı ile asansör beyan yükünü aşmadan, tekil bir ya da birkaç parça yüklerini asansörü meşgul etmeden taşıması yönünde. Kişinin bir adet bulaşık makinesini ya da buna benzer birkaç parça eşyasını taşımasında problem olmamalı. Asansöre zarar vermesi durumunda yetkili firmayı çağırarak durumu izah edip ücreti karşılığında zararı gidermeli. Yasak olan tüm ev eşyasını taşıması olmalıdır. Kişi kiraladığı ya da satın aldığı evi taşıyor olabilir, oturduğu evinden taşınıyor olabilir. Tüm ev eşyasını taşımak için asansörü kullanmamalı! Yönetici bu durumda uyarmalıdır. Kişi eşyalarını elle aşağıya indirmeli veya yukarıya çıkarmalı, dönüşte yüksüz bir şekilde asansörü kullanmalıdır. Açıkgözlülük yapıp asansör ile eşya taşımaya kalkarsa, iyi niyeti suistimal söz konusu yaparsa, bu hakkını da kaybetmeli ve yönetici gerekli önlemi almalıdır.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi her şey yöneticinin aldığı kararı, karar defterine işlemesi hususunda gerçekleşmeli. Uyulması gereken tek yol budur.
5 Yorum