<strong>Asansör Modül G Belgesi Nedir?</strong>

Asansör Modül G Belgesi Nedir?

Modül G Belgesi birim doğrulaması olarak da bilinir. Özet olarak her bir asansöre verilen tekil bir belgedir. Modül B + E belgesi olan firmalar asansöründe risk analizi gerektirecek bir durum olduğunda Modül G belgesi alarak risk analizi işlemini tamamlar. Firmalar Modül G için teknik dosyayı yapmak ve Risk analizini bünyesinde yapmak durumundadır. 

Asansör Modül G Belgesini Hangi Firmalar Alabilir?

Her asansör firması Modül G Belgesi alabilir. Bakım yapan firmalar Hizmet Yeterlilik Belgesi alabilmek için Modül G üzerinden belgelendirme yapabilir. Asansör firmaları montaj yaptıklarında tescillerini (ruhsatlarını) almak için Modül G belgesini kullanabilirler. Modül G belgesi ile tescil (ruhsat) almakta hiçbir sıkıntı yoktur.

Asansör Modül G Belgesi’nin Avantajları Nelerdir?

Modül G Belgesi, bakım firmalarının TSE/HYB alabilmesi için düşük maliyet sağlar.  Modül B+E Belgesi’ne sahip firmalar karşılaştıkları risk analizi durumlarında (alçak tavan, yetersiz kuyu dibi, yetersiz kuyu üstü hacmi vb.) Modül G ile yeşil etiket ve tescillerini alabilirler. Modül B+E kullanan firmalar, belirttikleri malzemelerin dışına çıkmak zorunda kaldıklarında veya sahip olduğu tiplerden farklı bir asansör yaptıklarında Modül G Belgesi ile tescillerini yapabilirler. Modul G + Risk Analizi alınması gereken bir durumda kontrol sadece risk bulunan yere değil (makine dairesi alçak tavan ölçüsü vb.) asansörün tamamına yapılır.

Önemli Not: Bilindiği gibi Sanayi Bakanlığı tarafından yayınlanan Tasarım Tebliğine göre avan yada uygulama  proje tarihi 1 Eylül’den önce olanlar için asansör montajı EN 81-1/2 A3 normlarına göre yapılabilecek. Bu şekilde montajı yapılan asansörler için firmanın Modül G üzerinden belgelendirme yaptırarak Tescil belgesi alabilmesi olanağı verilmiştir. A3 lü yapılan asansörlerde Modül G ile ruhsat alınabilmektedir. Tek şart 1 Eylül 2017 tarihinden önce onaylanmış avan projesinin olmasıdır.

Modül G işlemi 2014/33/AB asansör yönetmeliğinde bulunan ce belgesi alma metodudur. Buradaki işlem sadece bir asansör için alınan ce belgesidir. Her bir asansör için tekrar başvuru yapmak gerekir. Modül B+E belgesi olan
firmalar risk analizi gereken durumlarda ve kendi tip listesi dışındaki asansörlerde bu işlemi uygulayabilir.

Bir Cevap Yazın

Hemen Ara