Yeni bir asansör bakım firması ile anlaşmaya karar veren yöneticiler ilk bakım firması ile hesabını kapatıp, yeni bir firma ile anlaştıklarını bildirmesi gerekir. Yeni bakım firması ile anlaştığında kendilerini garantiye almak için asansör firmasından bakım ile alakalı bazı evraklar talep etmesi gerekir. Bu evraklar 6 Nisan 2019’da yayımlanıp yürürlüğe giren 30737 sayılı Asansör İşletme ve Bakım Yönetmeliği’nde yer almaktadır.
İlk olarak “Asansör Bakım Sözleşmesi” imzalamalı. Asansör bakım sözleşmesinde;
*Asansörün kimlik numarası,
*Yöneticinin adı-soyadı ve telefon numarası,
*Sözleşme tarih aralığı,
*Aylık bakım bedeli,
*Asansörün sınıfı, hızı, seyir mesafesi
*Asansörün bulunduğu binanın adı ve açık adresi,
*Bakıma gelecek olan personellerin adı-soyadı ve telefon numaraları,
gibi bilgiler yer almalıdır. Bu şekilde bakımın hangi asansöre yapıldığı açıkça kayıt altına alınmış olacaktır.
İkinci olarak bakım firmasının yetkili mühendisi tarafından uygulamalı olarak kurtarma eğitimi verilmesini isteyiniz. Kurtarma eğitimini, acil eğitim kurtarma tutanağı ile kayıt altına alınız. Yönetim değişirse eğitimin tekrar istenmesi gerekmektedir ve her yıl tutanak ile yenilenmelidir.
Üçüncü olarak 2 adet asansör kapısı açmak için asansör anahtarı talebinde bulununuz ve anahtar teslim tutanağı ile kayıt altına alınız.
Dördüncü olarak, bakım firmanızdan ücretsiz bir şekilde durum tespit raporu hazırlamasını talep ediniz. Durum tespit raporunda asansörünüzde olan eksikler yer alacaktır. Asansörünüzde olan eksikleri bilmeniz ileriki günlerde sizin lehinize olacaktır.
Beşinci olarak bakım föyünün TS 13015+A1’e göre uygun olup olmadığına bakınız. Bakım föylerinin seri numarası olup olmadığını kontrol ediniz. Bakım yapıldığı zaman imzalayınız ve her ay için ayrı bakım föyü bırakılmasını isteyiniz.
Son olarak kayıt seyir-defteri talebinde bulununuz. Kayıt-seyir defterinde asansörün beyan yükü, beyan hızı, tahrik türü, halat ve tip kontrol belgesi gerektiren aksam ve parçaların (regülatör, kumanda kartı, tamponlar, makine-motor, kapı kilitleri, frenleme sistemi) teknik özellikleri ve seri numaraları, tesis planları ve elektrik devre şemaları, periyodik kontrol sonuç kısmı, kaza kayıt kısmı, bakım kısmı, parça değişim kısmı, asansör tescil tarihi, kimlik numarası ve piyasaya arz tarihi gibi kısımların bulunması ve doldurulmuş olması gerekir.
Asansörünüzde olan her şeyi kayıt-seyir defterine imza karşılığı işletin. Asansörünüzde bulunan parçaların seri numaralarını bilmeniz yararınıza olacaktır. Seri numaraları olan parçaların değişiminde kontrol açısından size kolaylık sağlayacaktır.
6 Yorum